Skip to main content

Resepi Ayam Masak Kicap Pedas Sedap wo! - Dapur MK


Bahan-bahan boleh rujuk dalam setiap gambar :)

Tambah garam

Sedikit serbuk kunyit


Ginger Garlic Paste


Tambah Chili Paste 2 sudu. Jika tak suka pedas, boleh kurangkan.


Kicap Cap Tamin


Perap sekali dengan kicap 15 - 30 minit


Bawang putih
bawang merah
Halia
Cili kering
Daun Kari

Tumis kayu manis dan bunga lawang


Tumis cili kering dan daun kari


Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia


Masukkan tomato


Masukkan ayam yang diperap. Simpan lebihan kicap dari perapan


Gaul sehingga rata. Tutup kuali.


Tunggu sehingga ayam separuh masak


Masukkan lebihan perapan ayam tadi


Kacau sehingga ayam masak sepenuhnya



Sumber : Dapur MK

Comments

Popular posts from this blog

Menyimpan Makanan Anda agar lebih Tahan Lama

Simpan makanan agar lebih tahan lama. Sumber : Blossom

Resepi Puding Roti Sos Kastard

Resepi Puding Roti Sos Kastard Bahan-Bahan: Puding Roti – 4 keping roti – dikoyak kecil-kecil 1 tin susu cair (375 mL) 2 biji telur 4 sudu besar gula 1 sudu kecil esen vanilla 2 sudu besar butter Sedikit kismis Sos Kastard – 400ml susu segar (low fat) 2 sudu besar kastad 1 1/2 sudu besar gula perang lembut 1 sudu kecil esen vanilla Cara Membuat: Puding Roti – 1. Masukkan telur, gula dan esen vanilla di dalam bekas dan pukul hingga sekata. Tambahkan susu cair dan kacau adunan hingga sekata. 2. Sapu butter pada roti dan susun dalam loyang. Tuang adunan ke atas susunan roti dan tabur kismis. 3. Kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit. Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan dengan sos kastard. Sos Kastard – 1. Campurkan semua bahan, susu, kastad, gula perang, esen vanilla. 2. Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur. Tapiskan. 3. Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa. Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak. 4. Tuangk...